Jij, ik en de zee

Oorspronkelijke titel: The Girls from See Saw Lane  (2015)grils from see saw lane

Uitgever: In Nederland uitgegeven bij Kok, 2017

Auteur: Sandy Taylor

Aantal pagina’s: 368

 

 

Inhoud:

Als Mary Pickles op de leeftijd van acht en een half jaar Dottie Perks ontmoet, besluit ze dat ze voor altijd en eeuwig haar beste vriendin zal zijn, tot op de dag dat ze doodgaat. Maar ze gaat nog lang niet dood en misschien wordt ze wel honderd, vertelt ze haar dagboek. Vanaf die dag zijn Dottie en Mary onafscheidelijk. Mary Pickles bepaalt wat er gebeurt en wat ze gaan doen. Ze is klein, schattig, zelfverzekerd en zeer uitgesproken in haar ideeën. Dottie daarentegen is mollig, astmatisch en onzeker. Zij volgt Mary in alles. De meisjes wonen op See Saw Lane, in Brighton. Samen brengen eindeloze zomers aan het strand door, gaan naar de middelbare school en daarna gaan ze werken bij het warenhuis Woolworths. Dottie verlangt ernaar om te trouwen, in een sociale huurwoning te gaan wonen en kinderen te krijgen. Mary daarentegen heeft grootse plannen: zij bereidt zich voor om naar de kunstacademie in Parijs te gaan, want ze wil een reizende kunstenares worden en samen met Dottie de hele wereld zien. Van trouwen wil ze voorlopig niks weten en kinderen krijgen staat al helemaal niet op haar lijstje.

Mary is al sinds hun kindertijd stapelverliefd op Elton Briggs, een stoere gozer, die haar amper ziet staan en geen vaste verkering wil. Dottie wordt verliefd op Eltons vriend en trouwe schaduw Ralph Bennet. Ralph is altijd al verliefd geweest op Dottie. Ze krijgen verkering en op den duur trouwplannen. De relatie tussen Mary en Elton gaat met vallen en opstaan en Mary raakt voortdurend gekwetst doordat Elton steeds andere vriendinnetjes heeft en haar dan niet meer ziet staan. Toch blijft ze verliefd op hem:

 

Lief dagboek,

Ik haat Elton Briggs.

Oké dan, ik ben nog steeds verliefd op Elton Briggs, maar ik wou dat het niet zo was.

Hij houdt me de hele tijd aan het lijntje en ik laat het gewoon gebeuren.

Wat is er in vredesnaam mis met me?

Het zou fijn zijn als je mijn vraag zo snel mogelijk zou kunnen beantwoorden. Voel je niet verplicht hoor, dagboek, maar laat me ook niet te lang wachten.

Mary Pickles

Zeventien jaar en alles kotsbeu.

 

Dan gebeurt er iets verschrikkelijks, waardoor de hechte vriendschap tussen Dottie en Mary zwaar op de proef wordt gesteld…

 

Hilarisch

Het verhaal speelt zich af in een typisch Engels arbeidersmilieu en is met veel humor geschreven. Sommige dialogen en situaties zijn hilarisch, en vooral de dagboekfragmenten van Mary Pickles zijn een feest om te lezen. Maar het bevat ook veel rake inzichten en pijnlijke momenten. Dit alles is op een bijzondere manier vervlochten tot een ontroerend verhaal over vriendschap en vergeving.

 

Wat ik ervan vond

De titel en de omslag spraken mij bijzonder aan, al vind ik de originele titel beter bij het verhaal passen. Hoewel het verhaal zich afspeelt in een stad aan zee, speelt die in het verhaal geen rol van bijzondere betekenis. Desondanks heb ik genoten van dit heerlijke boek!

jij-ik-en-de-zee

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s