Ginny Moon heeft gelijk

Titel: Ginny Moon heeft gelijk

Auteur: Benjamin Ludwig

Uitgegeven bij Harper Collins, 382 bladzijden.

Korte samenvatting: Ginny Moon is dertien jaar, autistisch, heeft een ontwikkelingsachterstand en woont in een pleeggezin. Toen ze bij haar biologische moeder werd weggehaald bleef haar babypop achter en Ginny maakt zich voortdurend zorgen over haar. Want haar moeder kan niet goed voor haar babypop zorgen. Daarom onderneemt GiGinny Moonnny telkens pogingen om terug te gaan naar haar biologische moeder, zodat ze weer voor haar babypop kan zorgen. Maar elke keer mislukt dat weer, want Ginny wordt voortdurend in de gaten gehouden. Haar pleegmoeder krijgt een baby, maar Ginny mag haar niet helpen om voor de baby te zorgen. Ze mag haar zelfs niet aanraken. Haar pleegvader doet enorm zijn best, maar hij kan de situatie bijna niet meer aan en krijgt een hartaanval. Gaat het Ginny lukken om samen met haar moeder en de babypop te ontsnappen naar Canada of moet ze naar Saint Genevieves’s, het tehuis voor meisje die niet veilig zijn?

 

 

 

 

Hartverscheurend

Dit is een hartverscheurend verhaal over een autistisch meisje met een traumatisch verleden. Zij begrijpt de wereld niet en de wereld begrijpt haar niet. Ondanks alle goede bedoelingen van jeugdzorg en pleeggezinnen, lukt het haar in eerste instantie niet om goed te functioneren. De schrijfstijl is sober, vanuit het oogpunt van een autist, wat af en toe hilarische passages oplevert. Het doet een beetje denken aan de Rosie-boeken van Graeme Simsion. Toch voel je de pijn, de machteloosheid en het onbegrip, van zowel Ginny, als de mensen om haar heen.

De schrijver heeft het boek gebaseerd op zijn eigen ervaringen met een geadopteerde autistische tiener. Dat maakt het des te schrijnender. Groot respect voor mensen als Patrice (hechtingstherapeut in het verhaal), die een klein beetje weten door te dringen in de leefwereld van deze jongeren, die zo anders zijn als wij, maar toch ook weer zo hetzelfde. Ze worstelen soms met grote problemen, maar zijn niet in staat om daar woorden aan te geven of op de juiste manier hulp te vragen. Dat maakt hun leven complex en onveilig. Dit boek geeft ons een klein inkijkje in het leven van één van hen.

Zeker lezen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s