Aanrader!

Titel: Mazzel tov

Auteur: Margot Vanderstraeten

Uitgeverij Atlas Contact, 335 bladzijden

 

IMG_3305

 

Dit boek is echt een aanrader!
Ik citeer de tekst van de achterflap, beter kan ik het zelf niet samenvatten:

Zes jaar lang begeleidt Margot Vanderstraeten de kinderen van de Schneiders bij hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov krijgt ze geleidelijk aan toegang tot de gesloten orthodox-joodse wereld van dit Antwerps gezin. Hier heersen religieuze wetten en eeuwenoude tradities die de Vlaamse studente maar moeilijk kan rijmen met de tijd: de jaren negentig. Maar ook de joodse familie wordt beproefd door de open, maar kritische werkstudente. Dat zij ongehuwd samenwoont met haar Iraanse vriend Nima wekt achterdocht. Gaandeweg winnen – aan beide zijden – respect, nieuwsgierigheid en humor het van de verontwaardiging en verwerping. Als de kinderen afgestudeerd zijn zal Vanderstraeten ze jaren later in Israël en New York opzoeken.

Mazzel tov biedt een indringend, uniek inkijkje in de onbekende wereld van de ander, die toch zo nabij is.

Ik heb al heel wat boeken over het orthodox jodendom gelezen, met name geschreven door joden die zelf in die gemeenschap wonen of eruit zijn gestapt. Vooral de boeken van Chaïm Potok en Tova Mirvis fascineren me mateloos. Hun manier van schrijven geeft het orthodox jodendom iets mysterieus; aan de ene kant wil je je erin onderdompelen en erbij horen, aan de andere kant heeft het iets beklemmends, dat leven volgens al die wetten en regels. Dit boek is echt verfrissend, omdat het is geschreven vanuit het gezichtspunt van een buitenstaander. Haar kritische blik en vragen stemmen zeker tot nadenken, maar leiden tegelijkertijd tot begrip voor de manier van leven van deze groep mensen.

De familie Schneider accepteert en respecteert Margot, ondanks het feit dat ze hun geloof niet deelt en er een totaal andere levensstijl op na houdt. Ik vind dat een mooi voorbeeld van hoe je om kunt gaan met andersdenkenden en anders-gelovigen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s