Niet alles is vergeten

image

Auteur: Wendy Walker

Oorspronkelijke titel: All is not forgotten

Verschenen: september 2016

Aantal pagina’s: 318

Korte Samenvatting: Een psychiater doet verslag van een complexe verkrachtingszaak, maar raakt er onverwacht persoonlijk bij betrokken.

 

 

 

Alwetende verteller

Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van een psychiater, die een hele complexe verkrachtingszaak behandelt. De psychiater, als alwetende verteller, geeft zo nu en dan stukjes informatie prijs over het verloop van het verhaal, waar hij dan zegt later op terug te komen. Dit maakt dat je door wilt blijven lezen. Ook stelt hij je tijdens zijn relaas een aantal persoonlijke vragen, die maken dat je je sterk betrokken voelt bij het verhaal en je in goed in kunt leven in de personages.

Herinneringen wissen

De controversiële behandeling waar in het verhaal gebruik van wordt gemaakt, is nog geen bestaande behandeling, maar er bestaan wel verregaande onderzoeken op dit gebied voor de behandeling van ernstige trauma’s. En het is de vraag of dit uiteindelijk wel zo effectief zal zijn, want het menselijk geheugen is uiterst complex. Je kunt misschien denken dat het goed is voor de patiënt om traumatische gebeurtenissen uit het geheugen te wissen, maar de emotionele en fysieke herinnering blijft en kan op deze manier niet aan de feiten gekoppeld worden en dus ook niet verwerkt worden. Bovendien is het geheugen te manipuleren door het inplanten van valse herinneringen.

Herinneringen terughalen

Al deze aspecten komen aan bod in dit knap geconstrueerde verhaal, waarin de hoofdpersoon na een gruwelijke verkrachting een medicijn toegediend krijgt dat haar herinneringen aan die gebeurtenis volledig uitwist. Het meisje krijgt echter last van allerlei psychische en fysieke klachten. Na een zelfmoordpoging komt ze onder behandeling bij een knappe psychiater, die gaat proberen om de herinnering aan de gebeurtenis weer boven te krijgen, zodat ze die kan verwerken en verder kan met haar leven. Deze psychiater heeft al veel vooruitgang geboekt bij een oorlogsveteraan, die ditzelfde middel kreeg toegediend na een traumatische ervaring in Irak.

Trauma’s

Doordat de psychiater zijn verslag doorspekt met zijn ervaringen en verslagen van de patiënten die hij in zijn carrière heeft behandeld, krijg je een goed inzicht in de verschillende psychische ziekten en persoonlijkheidsstoornissen waar mensen onder kunnen lijden. Ook de verschillende dynamieken die spelen in relaties en gezinnen komen aan bod. Een traumatische gebeurtenis of een gebroken jeugd hebben namelijk niet alleen invloed op het slachtoffer zelf, maar trekken ook hun spoor in de levens van de gezinnen en geliefden daaromheen.

Manipulatie

Op een slimme manier gebruikt de psychiater zijn kennis en ervaring om mensen te manipuleren als blijkt dat hij en zijn gezin plotseling persoonlijk betrokken lijken te raken bij de zaak. Uiteindelijk vinden niet alleen zijn patiënten genezing voor hun innerlijke wonden, maar ook de psychiater zelf.

Wat ik ervan vind

Het duurde even om in het verhaal te komen, in het begin was het vrij verwarrend om te ontdekken wie het verhaal vertelt. Maar het is fascinerend om te lezen over de werking van het geheugen en allerlei psychologische processen. Dit komt in het boek uitgebreid aan bod en wordt op een boeiende manier gebracht. Toen ik er eenmaal in zat wilde ik niet meer stoppen met lezen!

 

Een gedachte over “Niet alles is vergeten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s