Turbulentie

Turbulentie

Auteur: Annette Herfkens

Oorspronkelijke titel: Turbulence – A True Story of Survival (2014)

Uitgegeven in Nederland: 2015 – 300 pagina’s

Korte samenvatting: In Turbulentie beschrijft Annette Herfkens haar leven voor en na een vliegtuigramp in Vietnam, die zij als enige overleefde. Ze bracht acht dagen door in de jungle voor ze gevonden werd. Veertien jaar later keert ze terug naar Vietnam en beklimt de berg waar het vliegtuig crashte.

 

Vliegtuigcrash

Annette Herfkens groeide op in een warm gezin in Den Haag. Ze ging in Leiden studeren en raakte daar bevriend met Willem van der Pas, ook wel Pasje genoemd. Later krijgt zij met hem een relatie. Beiden werken voor verschillende banken en leiden een druk leven waarin ze veel reizen. Op een gegeven moment gaat Willem als expat in Vietnam wonen en werken. Ze willen gaan trouwen, maar dat is praktisch nogal een hele onderneming, dus stellen ze hun huwelijk uit en besluiten dat Annette in september voor een vakantie naar Vietnam zal komen. Willem is van plan haar daar ten huwelijk te vragen en heeft een tripje naar de kust geregeld. Tijdens de vliegreis daarheen crasht hun vliegtuig en stort neer op een berg in de jungle. Annette is de enige overlevende. Zwaargewond overleeft ze acht helse dagen in de hete zon voordat ze gevonden wordt. Al die tijd probeert ze niet aan Pasje te denken en concentreert ze zich op het heden. Ze houdt zichzelf voor dat haar vriend en collega Jaime haar zal gaan zoeken en dat ze dit overleeft. Als ze gevonden wordt en naar een ziekenhuis gebracht wordt is ze op sterven na dood, maar ze heeft een ijzeren wil en overleeft.

Zware tijden

Ze rouwt over Pasje en trouwt later met Jaime, met wie ze twee kinderen krijgt: Joosje en Maxi. Maxi blijkt zwaar autistisch te zijn en er breekt opnieuw een zware tijd aan. Nu komen de lessen die ze geleerd heeft in de jungle haar van pas: neem de zaken zoals ze zijn en probeer alleen datgene te veranderen wat je daadwerkelijk kunt veranderen. Hierdoor leert ze haar zoon te accepteren. Haar huwelijk met Jaime loopt op de klippen, maar ook dit kan ze accepteren.

Terugkeer

Na veertien jaar keert Annette terug naar Vietnam en ontmoet de mensen die haar gered hebben. Met hen beklimt ze de berg waarop het vliegtuig verongelukte. Door deze reis vallen allerlei puzzelstukjes op hun plek en krijgt ze antwoorden op vragen die al die jaren door haar hoofd gespookt hebben.

Inzichten

Van een ietwat oppervlakkige yup ontwikkelt Annette zich tot een sterke vrouw, die wijze lessen heeft geleerd van het leven. Lessen over hoop, pijn, verdriet, dankbaarheid, geluk en liefde. Een vrouw die een man verloor aan de dood en een man verloor aan het leven. Maar die bovenal heeft geleerd hoe krachtig de liefde is en van daaruit betekenis kan geven aan het leven en de mensen om haar heen. Door je verlies te nemen win je de liefde, heeft zij ontdekt. “Het leven is een proces van ont-ikken.  Mijn gelukkigste momenten heb ik beleefd toen ik helemaal geen ‘zelf’ ervoer”. Het is wat de Bijbel noemt: sterven aan jezelf. Daardoor krijgt het leven betekenis en kun je ook van betekenis zijn voor de ander.

 

 Wat ik ervan vind

Annette schrijft op een nuchtere, ietwat afstandelijke manier over de dingen die haar zijn overkomen. Toch maakt haar verhaal diepe indruk, vooral de levenslessen die zij heeft geleerd.  Af en toe is het wat lastig te volgen, het verhaal verspringt regelmatig van tijd en perspectief. Maar al met al ontstaat zo een vrij compleet beeld van haar leven en haar persoonlijkheid, mede omdat ook anderen hun visie op de gebeurtenissen geven.

Ik lees niet zo vaak non-fictie, maar dit boek is zeker de moeite waard! Annette komt op mij over als een sterke, intelligente vrouw met veel humor. Ik zou haar graag eens in het echt ontmoeten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s